Risotto ai Funghi | 26.10.2018
❯
Data: 26.10.2018
Kategoria: Brak kategorii
składniki:
300g surowych krewetek z ogonkami (mogą być mrożone), 200 ml piwa, 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 suszona papryczka, sól, olej, cytryna
sposób przyrządzenia:
Zamrożone krewetki odmrozić, obrać z pancerzyków i usunąć jelito (czarna żyłka biegnąca wzdłuż grzbietu krewetki).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną papryczką, dodajemy piwo, ubijamy mikserem na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy olej na patelni. Każdą krewetkę z osobna moczymy w cieście i od razu wkładamy na patelnie (smażymy po kilka na raz, aż ciasto stanie się kruche i złociste). Gotowe podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy skropić krewetki.