Krewetki w cieście piwnym

Autor: Jan Kowalski

Data: 26.10.2018

Kategoria: Brak kategorii

krewetki

 

składniki:

300g surowych krewetek z ogonkami (mogą być mrożone), 200 ml piwa, 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 suszona papryczka, sól, olej, cytryna

sposób przyrządzenia:

Zamrożone krewetki odmrozić, obrać z pancerzyków i usunąć jelito (czarna żyłka biegnąca wzdłuż grzbietu krewetki).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną papryczką, dodajemy piwo, ubijamy mikserem na gładkie ciasto.

Rozgrzewamy olej na patelni. Każdą krewetkę z osobna moczymy w cieście i od razu wkładamy na patelnie (smażymy po kilka na raz, aż ciasto stanie się kruche i złociste). Gotowe podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy skropić krewetki.