Tarta cytrynowa

Autor: Jan Kowalski

Data: 26.10.2018

Kategoria: Brak kategorii

tarta cytrynowa

 

składniki:

na kruche ciasto: 175 g mąki, 100 g masła, 25 g cukru, 1 jajko, szczypta ,sól

sposób przyrządzenia:

cytrynowy wierzch: 2 cytryny, 125 ml śmietany 36%, 5 jajek, 1 żółtko, 3/4 szklanki cukru

Ciasto: Mąkę, posiekane masło rozgnieść razem na kruszonkę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Oddzielić żółtko od białka i dodać do ciasta samo żółtko. Wymieszać. Gdy ciasto jest za suche, dodać 1-2 łyżeczki wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 2 cm, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować odrobiną masła. Rozwałkować ciasto (najlepiej przez folię) na grubość ok. 3 mm. Piec 15-20 min.

Cytrynowa masa: Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich sok i skórkę z cytryny. Śmietanę ubić na pianę, dodać do masy cytrynowej. Powinna mieć luźną konsystencję. Wylać masę na upieczone ciasto. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 st. i wstawić ciasto na ok. 50 min. Po tym czasie wyjąć i schładzać ok. godzinę. Podawać z bitą śmietaną.