Paella con pollo

Autor: Jan Kowalski

Data: 26.10.2018

Kategoria: Brak kategorii

paella

 

składniki:

2 szklanki ryżu arborio, 2 szklanki wywaru z warzywa, 2-3 udka kurczaka bez skóry (400g), 150g zielonej fasolki szparagowej,2 średnie papryki, 2 średnie pomidory, ½ cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz, sztypta szafranu,oliwa z oliwek

sposób przyrządzenia:

Ugotować rosół lub zupę z warzyw.. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryz będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.